Wan Pipel
1976, Pim de la Parra
Beluister afleveringen
Korte inhoud
De creoolse Roy keert na vijf jaar Nederland terug in Suriname, omdat zijn moeder op sterven ligt. Daar raakt hij verliefd op zijn geboorteland én op de Hindoestaanse Rubia. Maar een verhouding tussen een creoolse man en een hindoestaanse vrouw is op dat moment in Suriname ongehoord, echt een verboden liefde. Vanwege deze etnische spanningen probeert zowel de familie van Roy als die van Rubia de relatie te beëindigen. En dan is er nog Roy’s Nederlandse vriendin Karina, die naar Suriname komt en probeert Roy terug naar Nederland te krijgen. Maar Roy heeft zijn moederland Suriname nu definitief in zijn hart gesloten, hij gaat niet meer weg en blijft bij zijn nieuwe liefde Rubia..
Cast & crew
Regisseur
Pim de la Parra
Hoofdrollen
Borger Breeveld, Diana Gangaram Panday, Willeke van Ammelrooy, Emanuel van Gonter,
Producenten
Pim de la Parra, Wim Verstappen
Schrijvers
Rudi F. Kross, Pim de la Parra
Waarom Wan Pipel
Met het oog op de #MeToo discussie kan je je afvragen of deze film uit 1977, die sterk gekleurd is door de Dolle Mina’s en het recht van vrouwen om hun eigen seksuele keuzes te maken, nog steeds als bevrijdend wordt gezien. Of vinden we nu dat de feministes uit de jaren zeventig te ver gingen en dat een meisje van 14 echt nog niet zelf kan bepalen wat goed voor haar is…?
Dit is de allereerste Surinaams-Nederlandse speelfilm, gemaakt door de Surinaamse regisseur Pim de la Parra. Voordat de la Parra deze film maakte, heeft hij in het Nederland van de jaren zestig en zeventig een grote rol van betekenis gespeeld als filmpionier.
Wan Pipel is hèt icoon geworden voor Suriname zelf, elk jaar wordt de film vertoond op Onafhankelijkheids-dag, 25 november. Wat kan deze film ons nu nog steeds vertellen over Suriname en haar complexe geschiedenis? Over Nederland en de betuttelende omgang met haar voormalige kolonie? En waarom flopte Wan Pipel in Nederland?
Custom HTML Wrapper | <div class="group">
Custom HTML Wrapper | </div>
Wist je dat…
… de eerste film die het lukt om het bezoekersaantal te doorbreken van de film Ben Hur(uit 1959!) is Wan Pipel!
… Borger Breeveld die de hoofdrol van Roy speelt, nog steeds in Suriname als een beroemdheid wordt gezien door zijn rol in Wan Pipel?
… aan de andere kant Diana Gangaram Panday door haar rol als Rubia juist heeft moeten vluchten uit Suriname, omdat ze werd bedreigd?
… Wan Pipel met 1.3 miljoen aan kosten de duurste film was die Pim de la Parra heeft gemaakt?
Sponsors
In-Soo Productions, NOS, BNN VARA, AVRO-TROS, VPRO, NTR, EYE Filminstituut, Beeld&Geluid Archief, Prins Bernard CultuurFonds, NL Film Fonds
;