Spetters

1980, Paul Verhoeven

Beluister afleveringen

Korte inhoud

Drie gewone jongens in Maassluis zijn gek van de motorcross en ze willen alledrie wel wat met Fientje van de rijdende patatkraam. Fientje zelf droomt over een beter leven en probeert dat met alledrie de jongens te bereiken. De eerste, Rien, raakt door een ongeluk verlamd en pleegt zelfmoord. De tweede, Eef, probeert zijn homosexualiteit te verbergen achter geweld, maar durft uiteindelijk toch als homo uit de kast te komen. Op het laatst lukt het Fientje om samen met de derde jongen, Hans, de rijdende patatkraam om te wisselen voor een café annex disco annex vaste snackbar. 

Cast & crew

Regisseur

Paul Verhoeven

Hoofdrollen

Renée Soutendijk, Hans van Tongeren, Toon Agterberg, Maarten Spanjer

Producent

Joop van den Ende

Schrijvers

Gerard Soeteman/Paul Verhoeven

Waarom Spetters

Bij uitbreng in 1980 is de film zo omstreden dat er zelfs een actiegroep tégen de film wordt opgericht. Maar als wij Spetters bekijken, zien we juist een spannende en ontroerende film over twintigers en hun dromen, zo goed verteld dat het akelig dichtbij komt. Was de film zijn tijd ver vooruit met zijn ruige en ongecensureerde aanpak? Of kan het ongewenste en geweldadige dat in ons allen schuilt, nog steeds niet getoond worden?

Custom HTML Wrapper | <div class="group">
Custom HTML Wrapper | </div>

Wist je dat…

… Spetters in de Sonja’s Goed Nieuws Show, in 1980 de best bekeken talkshow, volledig werd afgekraakt? En dat regisseur Paul Verhoeven in die uitzending nauwelijks de tijd kreeg om in te gaan op de kritiek?  

… De film, ondanks die felle kritiek, meer dan 1 miljoen bezoekers wist te trekken?

… Dit het eerste script was van het succesvolle duo Paul Verhoeven (regie) & Gerard Soeteman (script) dat ze zelf hadden bedacht, dus niet gebaseerd op een bestaand boek?

… Renée Soutendijk, die Fientje speelde, na Spetters één van Nederlands bekendste actrices is geworden?

Sponsors

NOS, VPRO, BNN VARA, KRO-NCRV, AVRO-TROS, MAX, EYE Filminstituut, Beeld&Geluid Archief, Prins Bernard CultuurFonds, NL Film Fonds

;