Een zwoele zomeravond

1982, Frans Weisz/Shireen Strooker

Beluister aflevering

Korte inhoud

Ondanks een huwelijkscrisis, een gestresste wethouder, onhandelbare kinderen en erger, zetten de Nellico’s alles op alles om een tent vol publiek met hun wervelende show te behagen. Maar of ze mevrouw Emanuels (gespeeld door Gerard Thoolen), die onverwacht met 150 saté’s komt aanzetten buiten de tent weten te houden…?N.a.v. de succesvolle tentvoorstelling ‘Een zwoele zomeravond’ waarmee het Werkteater twee zomers door het land trok, schreef Marja Kok het scenario voor de film, die werd geregisseerd door Frans Weiss en Shireen Strooker. Camera: Robbie Müller.

Cast & crew

Regisseur

Frans Weisz & Shireen Strooker

Hoofdrollen

Marja Kok, Helmert Woudenberg, Gerard Thoolen, Cas Elkaar, Joop Admiraal, Frank Groothof, Hans Man in ’t Veld, Rense Royaards, Olga Zuiderhoek

Producent

Werkteater(Hans Man in ’t Veld)

Schrijver

Marja Kok

eigen ervaringen

Waarom Een Zwoele zomeravond

In 1970 wordt het Nederlandse theaterlandschap wezenlijk vernieuwd en verruimd door de komst van het Werkteater, die toneel tot hun essentie proberen terug te brengen: een zo direct en oprecht mogelijk contact tussen makers en publiek over zaken die bij iedereen leven en problematisch kunnen zijn. Dat juist deze vooruitstrevende theatergroep het personage van mevrouw Emanuels bedacht, laat pijnlijk scherp zien hoe ‘blackfacing’  indertijd totaal geen issue was. Met terugwerkende kracht confronteeert het Werkteater ons in deze film wederom met problemen die bij ons in 2019 leven. En geeft ze ons een verrukkelijk kijkje in hun prettig gestoorde chaos van deze circustent.

Custom HTML Wrapper | <div class="group">
Custom HTML Wrapper | </div>
;