Het Debuut

1977, Nouchka van Brakel

Beluister aflevering

Korte inhoud

De 14-jarige eigenwijze Carolien krijgt een relatie met de 40-jarige Hugo, vriend van haar ouders, die samen met zijn vrouw Rita uit Zambia op kerstvakantie is in Nederland.
Carolien laat zich door hem ontmaagden, wat tot de bekende scene leidt met de naakte Carolien, roepend en springend op het balkon van een hotel: ”Joehoe! Ik ben ontmaagd!” Alles in hun relatie moet stiekem gaan, maar ze weten zelfs een weekendte ontsnappen naar Knokke. Maar wanneer Carolien als wispelturige puber na een paar weken genoeg heeft van Hugo, blijft hij haar achtervolgen. Pas als Hugo weer terug gaat naar Zambia met zijn inmiddels zwangere vrouw Rita, komt het bij het afscheid op Schiphol toch nog een beetje goed.

Cast & crew

Regisseur

Nouchka van Brakel

Hoofdrollen

Marina de Graaf
Gerard Cox
Kitty Courbois
Dolf de Vries
Pleuni Touw

Producenten

Matthijs van Heijningen
Rene Solleveld

Schrijvers

Nouchka van Brakel
Carel Donk

Script gebaseerd op Het Debuut (Hester Albach)

Waarom Het Debuut

Met het oog op de #MeToo discussie kan je je afvragen of deze film uit 1977, die sterk gekleurd is door de Dolle Mina’s en het recht van vrouwen om hun eigen seksuele keuzes te maken, nog steeds als bevrijdend wordt gezien. Of vinden we nu dat de feministes uit de jaren zeventig te ver gingen en dat een meisje van 14 echt nog niet zelf kan bepalen wat goed voor haar is…?

Custom HTML Wrapper | <div class="group">
Custom HTML Wrapper | </div>

Wist je dat…

..Marina de Graaf al 17 jaar was, toen ze de rol van de 14-jarige Carolien speelde.

…Deze film niet alleen het debuut van Marina was als actrice, maar ook het filmdebuut van haar tegenspeler, Gerard Cox, die de 40-jarige Hugo speelt.

…Het Debuut de eerste Nederlandse film ooit was, die door een vrouw werd geregisseerd?

…Pas in 1977 dus. er maar liefst 300.000 bezoekers naar de film gingen, terwijl het niet bepaald een commerciële film was

Sponsors

Sigma Pictures, NOS, AVRO-TROS, Polygoon, EYE Filminstituut, Beeld&Geluid Archief, Prins Bernard CultuurFonds, NL Film Fonds

;