De Stilte rond Christine M.

1982, Marleen Gorris

Beluister aflevering

Korte inhoud

Drie heel gewone vrouwen (een huisvrouw, een secretaresse, een koffiehuis-cheffin) vermoorden op een doordeweekse dag zonder enige aanwijsbare aanleiding de eigenaar van een kledingboetiek. Als we meer over hun leven te zien te krijgen, ontdekken we dat alledrie de vrouwen onuitgesproken lijden in hun onderwaardering door mannen. De vrouwelijke psychiater die hen onderzoekt voor de rechtzaak kan en wil ze niet voor gek verklaren, waarmee ze haar eigen carriere temidden van allemaal mannen, op het spel zet. Maar dat kan haar uiteindelijk niet meer schelen. En de drie vrouwen? Die lachen de mannelijke rechters en de mannelijke officier van justitie hard uit, voor hun onkunde en onbegrip. 

Cast & crew

Regisseur

Marleen Gorris

Hoofdrollen

Edda Barends, Nelly Frijda, Henriëtte Tol, Cox Habbema

Producent

Matthijs van Heijningen

Schrijver

Marleen Gorris

Waarom De Stilte rond Christine M.

Deze film is in haar manier waarop het verhaal verteld wordt, bijzonder en ook gewaagd. Maar er zit onmiskenbaar ook een flinke portie feministisch gedachtengoed in verwerkt. Wij zijn benieuwd in hoeverre deze boodschap nog steeds begrepen en opgepikt wordt door een nieuw, jong publiek. 

Oftewel, in hoeverre wordt de moord door de drie vrouwen op de man nog steeds begrepen in het kader van de maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen?   

Custom HTML Wrapper | <div class="group">
Custom HTML Wrapper | </div>

Wist je dat…

…Marleen Gorris ging op zoek naar een regisseur voor haar film en vroeg het o.a aan de Belgische regisseur Chantal Akerman. Die zei tegen Marleen: ‘Waarom doe je het niet gewoon zelf?’ En zo geschiedde…

….de omroep VARA wilde wel meebetalen aan de film, maar dan hadden ze wel graag een manvriendelijker einde…

…de samenwerking tussen regisseur Marleen Gorris en producent Matthijs van Heijningen verliep bijzonder goed, op een paar puntjes na: de puntjes achter de M in de titel ‘De stilte rond Christine M.’ Op de affiches plaatste Van Heijningen maar liefst 3 puntjes(suspense). Marleen Gorris wilde het maar 1(zoals achternamen van misdadigers in de media worden afgekort)

…in de discussie of het hier een echte ‘vrouwenfilm’ betrof, merkte Hanneke Groenteman op, dat de film vooral leerzaam was voor mannen!…

…de film kreeg nog extra subsidie uit het potje voor emancipatie van het ministerie CRM(Cultuur, recreatie en maatschappelijk werk)….

….Marleen Gorris sprak liever over de cameraMENS dan de cameraMAN….

….de film wint in maart 1982 In Sceaux(bij Parijs) de Grand Prix op het Vrouwenfestival…

….de film wint een bronzen Charybdis op het 13 filmfestival van Toarmina op Sicilië in 1982…

….uitspraak Marleen Gorris ‘Het is misschien geen MOOIE film, maar wel een film met INHOUD’

Sponsors

Sigma Pictures, Polygoon, NOS, VPRO, AVRO-TROS, BNN VARA, EYE Filminstituut, Beeld&Geluid Archief, Prins Bernard CultuurFonds, NL Film Fonds

;